Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Στην είσοδο «στρατηγικού συνεργάτη» και όχι «στρατηγικού επενδυτή» εξετάζει η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η νέα Τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Σερρών και Πιερίας.

Σε συνέντευξή του στο GrTimes.gr o πρόεδρος της Συνεταιριστικής, δικηγόρος Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, ανοίγει τα χαρτιά της νέας διοίκησης, που συγκροτήθηκε μόλις στις 19 Ιουνίου, μιλάει για στοχευμένη ανάπτυξη με ισχυρό περιφερειακό και συνεταιριστικό πρόσημο σε κλάδους αιχμής για την Κεντρική Μακεδονία, μέσα από μία ‘κλασική’ τραπεζική εφοδιασμένη με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο συνεταιριστικών Τραπεζών, άνοιξε και τη συζήτηση για είσοδο στρατηγικού συνεργάτη η οποία μπορεί να υλοποιηθεί υπό δύο βασικούς όρους: να σέβεται τους μεριδιούχους συνεταιριστές που στήριξαν τις Τράπεζες- Σερρών και Πιερίας- στα χρόνια της οικονομικής χρήσης και, να υπηρετεί την ανάπτυξη με τοπικό και περιφερειακό πρόσημο.

Αν πληρούνται οι δύο παραπάνω βασικοί όροι, τότε η Συνεταιριστική θα μπορούσε να συμφωνήσει ακόμη και στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού από το νέο επίδοξο εταίρο. Στην παρούσα φάση πάντως, το μόνο που αποκαλύπτει ο κ. Χατζηδημητρίου είναι, ότι οι συζητήσεις αφορούν ελληνικά και ξένα funds όπως και ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι η νέα Τράπεζα, που προσπαθεί σε αυτούς τους πρώτους μήνες του ενιαίου σχήματος να βρει πλήρως το βηματισμό της, σχηματίστηκε από τη συγχώνευση με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Πιερίας από τη Συνεταιριστική Σερρών, διαδικασία που τυπικά ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Το νέο διοικητικό συμβούλιο δε, εκλέχθηκε στις 19 Ιουνίου 2019, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Το προφίλ της νέας Τράπεζας

Η νέα Τράπεζα ξεκίνησε με κεφάλαιο περίπου 10 εκατ. ευρώ, κεφάλαιο που μπορεί και αυξάνεται με την ένταξη νέων συνεταιριστών, χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης. Σήμερα η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας έχει περί τις 15.000 μέλη και Ενεργητικό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα έχει και δύο επιχειρήσεις μετόχους, τις «Μασούτης» και «Ιντερσαλόνικα» με ποσοστά κάτω του 5% η κάθε μία, επιχειρήσεις που την ενίσχυσαν κεφαλαιακά με την είσοδό τους το Φεβρουάριο του 2018.

Το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας περιλαμβάνει κυρίως δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΑΠΕ, χρηματοδοτήσεις για τη συμβολαιακή γεωργία, αλλά και προς εξαγωγικές επιχειρήσεις με δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ΟΑΕΠ.

Η εξυγίανση του «κοκκινισμένου» χαρτοφυλακίου

Σε ό,τι αφορά το…χρώμα του χαρτοφυλακίου, που ήταν σε σημαντικό ποσοστό «κοκκινισμένο» ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζει ότι η θέση της Τράπεζας ημέρα την ημέρα βελτιώνεται. Πιο συγκεκριμένα, τα μη Εξυπηρετούμενα από το υψηλό 60%, περιορίστηκαν σε κάτι παραπάνω από 40%, ενώ για τα μισά και παραπάνω υπάρχουν ισχυρές εξασφαλίσεις με προσημειώσεις πρώτης σειράς.

«Από το 2014 ως και σήμερα, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων οφείλεται στο ότι δόθηκαν εξαιρετικές χρηματοδοτήσεις, με ποσοστό μη επιστροφής κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή κάτω του 3%.

«Επίσης, πολύ μεγάλο ποσοστό των καθυστερήσεων το έχουμε ήδη εγγράψει στις προβλέψεις οπότε δεν περιμένουμε πρόσθετη  ζημία από τα μη εξυπηρετούμενα.

«Λόγω δε των προσημειώσεων πρώτης σειράς αισιοδοξούμε ότι θα δημιουργηθεί έσοδο για την Τράπεζα που θα ενισχύει την αξία της μερίδας αλλά και θα μας επιτρέψει να δώσουμε μερισματική απόδοση στους συνεταιριστές.

«Με τη μείωση των κόκκινων δανείων» προσθέτει ο κ. Χατζηδημητρίου, «θέλουμε στο τέλος του 2020 της ΝPE’s να πέσουν στο 20% του χαρτοφυλακίου μας ενώ ποτέ δεν εξετάσαμε την πώληση μη εξυπηρετούμενων, αφού λόγω των κινήσεων που κάναμε, αυτό το κομμάτι του Ενεργητικού δίνει στην Τράπεζα προσδοκία εξωλογιστικού κέρδους».

Η Συνεταιριστική μέσα στο 2019 θα ολοκληρώσει τους ελέγχους σε όλα τα μη εξυπηρετούμενα, κι’ έχοντας οργανώσει το αρμόδιο Τμήμα, θα προχωρήσει με κωδικοποιημένο τρόπο σε ρυθμίσεις αλλά και αντιμετώπιση των μακροχρόνιων καθυστερήσεων . Πάντως, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδημητρίου, η Τράπεζα δεν απειλεί την πρώτη κατοικία δανειοληπτών σε κατάσταση αδυναμίας.

«Στρατηγική συνεργασία» και ανάπτυξη

Την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, δεν την προβληματίζει η πιθανή είσοδος «στρατηγικού συνεργάτη», κάτι που άλλωστε υπό προϋποθέσεις επιθυμεί.

«Σαν συνεταιρισμός η συνεργασία είναι στο DNA μας, μας έχουν προσεγγίσει ενδιαφερόμενοι αλλά και εμείς αναζητούμε εταίρο με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά» εξηγεί ο κ. Χατζηδημητρίου.

«Θέλουμε στρατηγικό συνεργάτη και όχι στρατηγικό επενδυτή. Απόφασή μας είναι αυτό το ενδιαφέρον να το διαχειριστούμε προς το συμφέρον της Τράπεζας αλλά και προς το συμφέρον των μεριδιούχων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις ζημίες που προέκυψαν από αυτή.

«Είμαστε εξωσυστημικοί, βρισκόμαστε σε κανονικότητα έχοντας θετικό πρόσημο κάθε μέρα. Βρισκόμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουμε δεχτεί, από funds αλλά και από ιδιώτες».

«Εμείς αφού εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μεριδιούχων θα συνεργαστούμε με αυτόν που θα στηρίξει τον τοπικό χαρακτήρα και την προοπτική της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

«Ο νέος αυτός συνεργάτης θα πρέπει να σεβαστεί τους συνεταιριστές και τον αγώνα που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Σήμερα η Τράπεζα είναι στο 1/3 της αρχικής αξίας της, των χρημάτων που είχαν επενδυθεί. Οι συνεταιριστές υπέστησαν ζημία αν και όχι της έκτασης των μετόχων των συστημικών Τραπεζών, των οποίων οι μετοχές από το 2011 ως σήμερα έχασαν το 90%-95% της αξίας τους. Σε εμάς χάθηκε σε ποσοστό 60%-65%, αλλά πατήσαμε στα πόδια μας και τώρα αναπτυσσόμαστε κάθε ημέρα. Αναζητούμε λοιπόν στρατηγικό συνεργάτη, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε έχουν μπει χρονοδιαγράμματα».

Στόχος η πανελλαδική άδεια

Τα ποσοστά ενός στρατηγικού συνεργάτη, είναι ανοιχτά προς συζήτηση, θα εξεταστεί ακόμη και η είσοδος με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού. Άλλωστε η Τράπεζα έχει στόχο στην πενταετία να αποκτήσει πανελλαδική άδεια, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερο κεφάλαιο (σ.σ. 18 εκατ. ευρώ). Πέραν αυτού, με την εισροή κεφαλαίων, θα μπορούσε άμεσα, ακόμη και στο επόμενο δίμηνο, να γίνει η κάθοδος στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία καταστήματος.

«Μας ενδιαφέρει η προοπτική που θα δώσει ο συνεργάτης στην Τράπεζα. Θα πρέπει σίγουρα να σεβαστεί το κεφάλαιο των συνεταιριστών μεριδιούχων, να δώσει εχέγγυα για την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου αυτού, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του, την κερδοφορία του, την πιθανή εξαγορά τμήματος αυτού του κεφαλαίου. Θα πρέπει να έρθει και να δώσει προοπτική ανάπτυξης».

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Όπως δηλώνει και το όνομα της Τράπεζας, στόχος είναι η ανάπτυξη σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θεωρούμε ότι στην επόμενη διετία θα είμαστε σε όλους τους νομούς μέσω σύγχρονων τρόπων τραπεζικής προσέγγισης, με γραφεία, αντιπροσώπους, αλλά και καταστημάτων, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση πελατών, στοχευμένα».

Το 2019 θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού και η υλοποίηση της κοινής στρατηγικής σε λειτουργικό επίπεδο. Μέσα στο 2019 θα κλείσει και το θέμα της εξυπηρέτησης των πελατών ( ΑΤΜ΄ς, POS) μέσω δικτύου μεγάλης Τράπεζας, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέχρι σήμερα η Τράπεζα συνεργάζεται με την «Αττικής», ως επιλεγείσας από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών.

«Το 2020 θα είναι η χρονιά της καθαυτό ανάπτυξης και πολλά θα εξαρτηθούν από τον στρατηγικό συνεργάτη», τονίζει ο κ. Χατζηδημητρίου. «Αν προχωρήσουν οι συζητήσεις, τότε θα ανοίξει κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Σε διαφορετική περίπτωση και στη βάση του business plan της Τράπεζας, θα επιδιωχθεί η αναζήτηση εξαιρετικών πελατών στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονία και πιθανώς μεταξύ κάποιων που έλκουν την καταγωγή τους ή την αρχή της δραστηριότητάς τους από την Περιφέρεια. Μέσω των εξαιρετικών αυτών πελατών θα διατεθεί η ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα,  με ασφάλεια και δυνατότητα κερδοφορίας για τους μεριδιούχους.

«Στο τέλος του 2020 θέλουμε το Ενεργητικό της Τράπεζας να αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ,στόχος εφικτός καθώς από δύο νομούς το πεδίο μας πλέον απλώνεται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Ποιά είναι η…επιλέξιμη πελατεία

«Θέλουμε να αναπτυχθούμε σε στοχευμένους τομείς, εκεί που μπορούμε να εξελιχθούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

«Δεν θα ασχοληθούμε με χαμηλότοκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στα βραχυπρόθεσμα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δάνεια που θα εξετάζουμε σε μικρότερους χρόνους από αυτούς των συστημικών Τραπεζών, καθώς διαθέτουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως οργανισμός.

«Θα παρουσιάστουμε σύγχρονα, στοχευμένα προϊόντα που θα απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΑΠΕ, αγροτικές επιχειρήσεις και παραγωγούς που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία και, από εδώ και στο εξής και στον τουριστικό- ξενοδοχειακό κλάδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια προς ΑΠΕ αντιστοιχούν περίπου στο 15% του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με στόχο το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 25%.

«Επιθυμούμε να μπούμε στοχευμένα στις Ενεργειακές Κοινότητες και στα Μικρά Υδροηλεκτρικά, το έχουμε καταφέρει σε ένα σημαντικό βαθμό αλλά θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον των περιοχών μας έχει να κάνει με τη συμβολαιακή γεωργία, τις ΑΠΕ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό πρόσημο αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Συνεταιριστική το Πάσχα του 2018, τότε ως Συνεταιριστική Σερρών, είχε επιτύχει να διεκπεραιώσει την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την καλλιεργητική περίοδο 2017, μία απαιτητική σε χρόνους και ελέγχους διαδικασία.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία κατά την πλοήγησή σας. Περισσότερα

Οκ, Συμφωνώ